Bacówka na Polanie Majerz

Polana Majerz, nazywana też Polaną Cisówka znajduje się około pół kilometra na południowy wschód od Czorsztyna, tuż nad Pawilonem Wystawowym Pienińskiego Parku Narodowego. Znajduje się ona w granicach Parku i jest jednym z nielicznych w Pieninach miejsc, gdzie prowadzi się tak zwany wypas kulturowy. Jego celem jest pokazanie turystom w jaki sposób prowadzona była gospodarka pasterska oraz produkcja serów i innych produktów owczych.

Choć bacówka ma wygląd zupełnie współczesny to sery produkuje się tutaj zgodnie z tradycyjnymi recepturami (choć zgodnie z normami Unii Europejskiej). 

Bacówka czynna jest sezonowo od maja do października. Turyści, którzy zdecydują się tu zajrzeć spotkają się z prawdziwym bacą, który zawsze ma coś ciekawego do powiedzenia. A mówi oczywiście gwarą i tak zajmująco, że niekiedy można tu spędzić dobrych kilka godzin i się nie nudzić. Do obowiązkowych punktów programu należy oczywiście przepowiadanie pogody. Jednak warto posłuchać tez opowieści o przygodach na wypasie czy lokalnych zbójnikach. No i oczywiście spróbować oscypków, buncu, bryndzy czy żętycy. Wyroby te można także zakupić. O ich autentyczności i ekologicznym wyrobie zaświadcza specjalny certyfikat.